Akvarellmaling – kunstnerens vannmaling
Akvarellmaling består av et veldig fint revet fargepigment blandet med bindemiddel av for eksempel gummi arabicum og muligens en klatt glyserin. Tradisjonelt sett blir disse presses disse veldig pigmenttette blandingene inn i 1/2 kopp fargepucker, hvor kunstneren deretter selv løser opp ønsket mengde maling med vann. Skapamer tilbyr også tett pigmenterte akvareller på små tuber. Hvis du er ny til å å bruke akvarell på tube, er et godt tips å begynne med å klemme ut for lite maling heller enn for mye, til du blir kjent med hvor pigmenttett den er og hvor mye du egentlig trenger. Hvis du er ute etter vanlig vannmaling - billig barnemaling & lekemaling så finner du det om du følger lenken.
Akvarellsett
Om konstskolan eller akvarellkursen snart börjar är det givetvis praktiskt att ha ett komplett akvarellset nära till hands. Här finner du ett par olika set med varierande antal färger. Från basic-set med 12 färger ända upp till konstnärliga proffs-set med 36 olika färger. Vissa av setten inkluderar både penslar, natursvamp samt målarmedium som exempelvis fernissa.
Akvarellmaling tips
Tips til hvordan du kan bli en fullverdig akvarellmaler er selvfølgelig veldig vanskelig å gi. Hvis du er amatør og er ivrig etter å prøve denne maleteknikken, er det beste tipset alltid å gå på et akvarellkurs. Hvis du vil prøve på egen hånd, kan du starte med å bli kjent med malingen. Begynn med å fukte penselen, bruk den våte penselen og løft fargepigmentet til paletten eller palettkoppen. Spe så ut med ønsket mengde vann og prøv på et stykke akvarellpapir. Test forskjellige mengder vann for hver akvarellmaling, slik at du lettere kan se hvordan de forskjellige blandingene ser ut og hvordan hver maling oppfører seg. Noen akvarellmalere foretrekker å bløtlegge hele akvarellark, la dem være halvtørke og deretter gå på med maling. Ved hjelp av denne teknikken kan du få farger til å blandes og flyte sammen på en unik måte, noe som kan utnyttes når du vil etterligne fargeendringer i en fargerik solnedgang. Ikke alle liker eller behersker denne teknikken, men det kan i det minste være morsomt og lære å ha prøvd seg på.
Salt maleriet ditt. Ja du hørte riktig, kanskje et litt rart tips, men absolutt nyttig. Et eksempel på dette er hvis du skal illustrere fallende snø mot en blå himmel. Omtrent når himmelen er halvtørr, kan du strø grovt salt. Saltet tar opp en liten mengde farger og danner lysere flekker, la saltet ligge til malingen har tørket og børst så av. A og O for en akvarellmaler generelt er å aldri male med hvitt, konturer og figurer i maleriet som skal være hvite blir alltid utelatt fra bakgrunnen (dvs. fargen på papiret).
Tilbehør & andre akvarellmaterialer
For at du skal lykkes med akvarellmalingen og maleriet ditt, kan du ikke nøye deg med vanlig papir. Du trenger et tykt akvarellpapir som kan holde en større mengde vann enn vanlig papir, mens du ikke bølges eller deformeres på grunn av fuktigheten. Du finner billige akvarellblokker og akvarellpapir om du følger lenken. Ordentlig fint akvarellpapir er ofte ikke laget av trefiber, men av bomull - syrefritt så den hvite fargen ikke skal gulne. Et godt utvalg av pensler for akvarellmaling finner du også det i andre enden av siste lenken.
Historie
Akvarellmalingen har vært like populær blant kunstnere og malere i hver generasjon siden lenge før vår tidsregning begynte. Akvarellmalingen har sin opprinnelse i både det forhistoriske Kina og Egypt, sannsynligvis helt uavhengig av hverandre.