Hobbylim
Hobbylim og klister i flere forskjellige varianter. For de som er interessert prøver vi nedenfor å finne ut hva som er hva, og hva de forskjellige variantene kan brukes til.
Tørkende - kontaktlim m.f
Limet består av et bindemiddel og et løsemiddel. Når løsemidlet som kan være alt fra vann til aceton eller bensin, fordamper, fikseres bindemidlet - limet. Tørkende hobbylim er sannsynligvis den vanligste typen. Dette inkluderer blant annet alle våre limstifter, våre trelim, alle barnelim samt noen universallim. Tørkende lim kan som regel løses opp igjen, iblant med vann, men oftere med løsemiddel.
Kontaktlim hører ikke til noen spesiell kategori, men påføringen av limet er den samme uansett kvalitet. Kontaktlim brukes når to flater skal skjøtes sammen, begge overflater blir belagt med limet og deretter presset sammen (vanligvis skal limet ha tørket før de presses sammen). Et av de første kontaktlimene som ble utviklet var av typen beregnet på å reparere sykkelslanger og andre typer gummidekk. Tørkende varianter er også mye brukt til papir, tre og tekstiler.
Herdende (cyanoakrylat & epoxy-baserte)
Herdende lim er tilgjengelig som såkalte en- og tokomponentlim (begge eksempler på herdeplaster). I motsetning til de ovennevnte varianter, er disse i prinsippet alltid olje-/ polymerbaserte og ikke bare tørker, men herdes av at stoffets (limets) kjemiske egenskaper endres. I enkomponentslim kan herding oppstå når det tørker eller kommer i kontakt med UV-lys. I tokomponentslim herdes det ved at man tilsetter et annet kjemikalie (blandede komponenter kan ikke oppbevares i lufttette kar, de herder likevel). I begge tilfeller endres stoffets kjemiske struktur og skaper sterkere polymerbindinger, i prinsippet kan de ikke smeltes eller løses opp igjen. Herdelim fungerer veldig bra på de fleste tørre og harde overflater; metall, hardplast, keramikk.
Smeltelim (av termoplast)
Smeltelim består vanligvis av termoplast, dvs. plast som kan smeltes og smeltes om igjen uten at det nevneverdig påvirker dets kjemiske egenskaper. Disse typer lim kan du finne og lese mer om i kategorien smeltelim og limpistoler.
Klister?
Historisk sett er det forskjeller mellom lim og klister. Tradisjonelt ble limprodukter og fargestoffbindemiddel laget av animalske biprodukter eller restprodukter. Deretter ble det laget ved å koke fiskeskinn, annen dyrehud eller fra bein fra den resterende slakteavfall. Benlim brukes fremdeles til sine formål og spesielt innen treverkindustrien.
Klister har historisk blitt laget på omtrent samme måte, men fra helt vegetabilske stoffer (plantestivelse), senere også fra kjemiske oljebaserte råvarer. Tidlige tapetlim besto nesten utelukkende av potetstivelse (potetmel). Klisterlim kan også være laget av en kombinasjon av begge deler. Kaseinlim lages av en blanding av stivelseslim og kasein. Kasein er et melkeprotein og noe lim lages fremdeles med det, som for eksempel brukes som bindemiddel i temperamaling.
Betydningsforskjellene mellom forskjellige hobbylim har dog avtatt og nesten alle klister kalles nå for tiden for lim.